Historie

Hotel de Wereld kent een rijke geschiedenis. De eerste geschriften maakten in 1669 al melding van het toenmalige logement ‘De Waerelt’. Het deed toen voornamelijk dienst als pleisterplaats voor reizigers die oostwaarts trokken. Later diende ‘de Waerelt’ als stopplaats van de stoomtrein tussen Utrecht en Arnhem. Een deftig hotel waar voorname gasten van de Universiteit van Wageningen graag verbleven. 

Capitulatie

Dat veranderde in 1945. Sindsdien staat Hotel de Wereld bekend als de plaats waar de capitulatie van de Duitse bezetter een feit werd. Hotel de Wereld genoot de voorkeur van de Canadese generaal Foulkes als onderhandelingsplek, vanwege zijn ligging aan het toenmalige front, de afwezigheid van burgers vanwege evacuatie en het metaforische karakter van de naam ‘De Wereld’.

Monument van Vrede en Vrijheid

Op 5 mei 1945 trof Foulkes de Duitse kolonel-generaal Blaskowitz in de huidige ‘Grote Capitulatiezaal’ om te onderhandelen over de overgave. Prins Bernhard was hierbij als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten aanwezig. De Duitsers bleken bereid te capituleren en daarmee werd Hotel de Wereld in 1945 een ‘monument  van vrede en vrijheid’.

Hotel de Wereld, na 1945

Na de Tweede Wereldoorlog raakte het hotel langzaam maar zeker in verval tot het in 1975 grondig werd gerestaureerd. Het werd in gebruik genomen als kantoor- en activiteitenruimte door de Wageningen Universiteit. In 2004 is het pand opnieuw gerestaureerd, waarbij het in oude glorie werd hersteld. Het pand werd weer in gebruik genomen als horecagelegenheid: Hotel de Wereld zoals we dat vandaag de dag kennen.

HIM+

Sinds 1945 heeft het hotel vele eigenaren en bestemmingen gehad. In 2020 is het hotel overgenomen door de Achterhoekse Him+ groep. Deze ervaren ondernemersgroep heeft een voorliefde voor mooie horecabedrijven in monumentale panden. Zo behoren bijvoorbeeld Hotel Villa Ruimzicht te Doetinchem en LEV. by Mike te Winterswijk tot de groep.

Meer weten?

Wil je meer weten over de achtergrond van Hotel de Wereld? Kijk dan op www.hotel-dewereld.nl.