29-04 | Lezing Vuur van de Vrijheid

29-04 | Lezing Vuur van de Vrijheid

Lezing Vuur van de Vrijheid

Wat gebeurde er nu wel en niet op 5 en 6 mei 1945 in en om Hotel de Wereld? Wie zaten daar tegenover elkaar aan tafel en wat was de rol van prins Bernhard? Welke bedoeling had de Canadese generaal Charles Foulkes met het overleg in Wageningen en waar kwam die nieuwsgierige verslaggever Sjoerd de Vrij vandaan?

De laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog roepen nog altijd tal van vragen op. Naast de historische feiten zijn er ook nog altijd mythes die tot de verbeelding spreken. Vast staat in elk geval dat de gebeurtenissen in Wageningen het einde van de oorlog in Nederland markeren.

Op maandagavond 29 april vertellen Jelle de Gruyter en Wim Huijser, de scenarioschrijvers van het stripalbum Vuur van de Vrijheid, het verhaal zo helder mogelijk. In dialoog met elkaar en het publiek volgen zij in de Capitulatiezaal van Hotel De Wereld stap voor stap wat zich hier afspeelde op die kille zaterdag in mei en de blijvende betekenis daarvan.

Ook doen zij uitgebreid verslag van hun zoektocht naar het levensverhaal van Sjoerd de Vrij, iemand die zij in 2020 bij toeval ontdekten op enkele foto’s die destijds werden gemaakt en die uitgroeide tot de held van het stripboek dat zij maakten samen met tekenaar Eric Heuvel. Een bijkomende verhaal is dat diezelfde De Vrij later directeur bij Philips werd en zelfs te boek staat als de eerste quizmaster op de Nederlandse televisie. Het stripalbum werd recent in het Haagse Torentje door de voorzitter en directeur van Wageningen45 aangeboden aan demissionair premier Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen in het kader van 80 jaar vrijheid in 2025.

 

Deze leuke, interactieve lezing is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Een mooie start van een week die in het teken staat van herinneren en vieren.

Vanaf 19:30 uur loop je via de serre-ingang binnen. Bestel dan een lekkere kop koffie of een ander drankje. Vanaf 20:00 uur start de interactieve lezing. Rond 20:45 uur is er een kleine pauze en de lezing zal rond tegen 22:00 uur klaar zijn. Daarna nodigen we iedereen nog uit voor een gezellige borrel in de serre. Je hebt deze avond ook de mogelijkheid om het stripboek aan te schaffen.

29 april 2024